Alla dessa stenmurar och -vägar som blev lite av ett signum för Mallorca

Som en man i medelåldern så tänker man på annat än vandring när Mallorca kommer på tal. Men vilken storslagen natur och trevliga vandringar ön bjöd på. Och Soller, vår bas, med sin gamla spårvagnslinje till Puerto Soller var en underbar pärla. Vandringen genomfördes i april (22 – 28) och var vår första arrangerade vandring. Det har blivit fler och alla kommer redovisas här på hemsidan.

Framme i Sóller (22/4) checkade vi in på Gran Hotel Sóller. Enligt uppgift var det en ortsbo, återvändande från Amerika som byggde om fabriksbyggnaden till detta fina hotell. Vår bas hela veckan framförallt på sen eftermiddag då det fanns några timmar innan middag. Dessa tillbringades gärna med att bada och sola i utomhuspoolen på taket. 

Dag 2 Sóller – Puerto de Sóller 23/4

Vår första dag vandringsdag går vi tillsammans i lättare tempo ut mot kusten och Port de Sóller. Vi vandrar uppför genom tallskog och olivlundar med gamla träd, många över 1 000 år gamla och därefter nerför för att slutligen komma fram till Puerto de Sóller. Det är beläget vid en nästan cirkelrund havsbukt med en fin sandstrand. Vi tar spårvägen tillbaka till Sóller.

Efter en stunds vandring så möter vi en åsna och strax efter kommer hans äldre vänliga ägare. Vi stannar och pratar och han bjuder in oss i gården. Det är hans föräldrahem som har köpts upp av en tysk och han är anställd för att ta hand om gården. På bilden ser vi det renoverade utrymmet med sin olivpress.

  • Fakta: 10,2 km med en höjdskillnad på +/-255 meter. 

 

 

Dag 3 Sóller – Deià 24/4

Inte har jag trott på troll tidigare och nu står det ett rakt framför mig!!! Inte springer det iväg heller… nu drar jag!

Solen fortsätter att lysa över oss och hatten gör nytta som skydd. Vi vandrar genom vackra olivlundar på en gammal pilgrimsväg och ner till viken Cala Deiá. Efter förfriskningar fortsätter vi vidare upp till Deiá som ligger högt uppe i bergen med såväl utsikt över havet och dalgångar med olivlundar. Märks att det är en inneby för konstnärer och andra som dras till atmosfären. Inte brukar så små byar ha så många restauranger, tapasbarer och småbutiker.

  • Fakta: 12,8 km med en höjdskillnad på +/-740 meter
Dag 4 Valldemossa – Ärkehertigens väg 25/4

Idag blev det en kort busstur till Valldemossa och en liten rundtur i byn då vi besökte klostret som George Sand och Chopin gjorde berömt. Sedan vandrade vi ”Ärkehertigen Ludvig Salvadors väg”. Vandringen börjar i utkanten av byn och vi strövar först uppför genom ekskogen. Vi hittade flera spår efter kolmilorna när vi kom upp på bergsplatån. Tyvärr var inte vädret med oss idag så vi såg bara bitvis den vidunderliga utsikten som vi annars skulle ha. Det ska vara en makalös utsikt över Mallorcas västra kust så här på gå cirka 850 möh. Pga vädret tog vi en liten kortare rundsträcka för att gå tillbaka ner till Valldemossa.

  • Fakta: 11,1 km med en höjdskillnad på +/-778 meter
Dag 5 Vilodag som för oss blev besök i Palma 26/4

 

 

Castillo Bellver ligger på en höjd med en fantastik utsikt över palmabukten . Förstår det perfekta läget utifrån försvarssynpunkt. Fästningen byggdes under 1300-talet för kung James II av Aragon, Mallorca. Idag är det Mallorcas historiska museum och har även en konsertsal.

Dag 6 Vattenreservatet Cuber 27/4

Vi tog bussen upp till Vid Cuber och dess damm som är vattenreservoar för hela (?) Mallorca. Vi möts av mycket tamfår i början av vandringen och en helt annan natur än de andra vandringarna har gått igenom. Tittar vi norrut ser vi Mallorcas högsta berg, Puig Major, i norr.

Lammgam, som nu är på väg tillbaka på Mallorca efter ett gediget räddningsarbete.

När vi har gätt längs med dammen fortsätter vi söderut och stannar till där leden ¨El Barranco¨ leder vidare ner till byn Biniaraix och tillbaka till Sóller. Gruppen delar på sig och vi är ett antal som fortsätter upp till Coll de L’Ofre och bestiger dess topp L´Ofre. Där har vi en vidunderlig och vacker utsikt ner mot Cuber och kringliggande berg; ja, nästan hela Mallorca.

  • Fakta: 16 km med en höjdskillnad på +/-1055 meter
Dag 7 La Costa Nort – Cala Tuent

Sista vandringsdagen åker vi buss en tredjedel av samma resväg som igår. Där hoppar vi av vid en liten utsiktsplats med det enkla namnet ”Es mirador de ses Barques” Dagens vandring på leden “Sa Costera” går längs havet till havsviken Cala Tuent.

Vi går genom en dal och till gården Balitx d’Avall, där vi tar en paus. Därefter följer vi den norra kusten fram till viken Cala Tuent där det blev bad i de häftiga vågorna. Avsikten var att vi skulle ta båten tillbaka till Puerto de Sóller men det blåste för mycket, tyvärr.

  • Fakta: 9,9 km med en höjdskillnad på +/-674 meter